Enkla vanor kan ge dig och ditt/dina barn en hälsosam matsmältning.
Många sjukdomar börjar med
bristande matsmältning.
Enkla vanor kan ge dig och ditt/dina
barn en hälsosam matsmältning.
Kalla, tunga osmältbara matvaror så
även tunga kalla desserter ger lättare upphov till bl.a.
förkylningar, hosta, öroninfektioner och influensa (då det
försvagar matsmältningen och på så vis immunförsvaret) och
försvagar matsmältningen.
Socker försämrar immunförsvaret och
försvagar matsmältningen, det tar bara upp magutrymme som behövs
för hälsosam mat för ett växande barn. Inkl. det skadar ju ditt
barns tänder som ska byggas upp och bli starka.
Kryddor och örter såsom gurkmeja,
ingefära, fänkål, kummin, koriander, mynta och basilika stödjer
matsmältningen och stimulerar kroppen.
Tips till en stark matsmältning:
1. Ät i lugn och ro och koncentrera er på maten så ingen
tv, skärmtid, ingen stress och lugna samtal vid matbordet så blir
det lättare att smälta maten.
Forskning har visat att barn som äter
med sina föräldrar äter mindre skräpmat och mer frukt och grönt.
Barnen får då i sig mer av de näringsämnen de behöver för att
utveckla sitt nervsystem och skydda sig mot cancer och
hjärt-kärlsjukdomar senare i livet.
Servera måltiderna vid fasta
tider varje dag då matsmältningen vänjer sig vid en rutin och
matsmältningssafterna kommer att öka vid dom tiderna och stärker
på så vis matsmältningen.
Ät huvudmålet mellan 12-13 då
matsmältningen är som starkast. På kvällen bör måltiden vara
lättare för matsmältningen är svagare då. Om det finns tung mat
i tarmarna vid läggdags så kommer den inte att smälta så bra.
Det kommer att skapa oro i magen och störd sömn. Om det går så
servera maten 2 timmar innan läggdags så det hinner att smältas
innan läggdags.
Ät när barnet är hungrigt,
tvinga inte i ditt barn mat om den är mätt. Maten från första
måltiden behöver vara smält innan ni kan äta nästa måltid.
Beroende på barn och ålder men ca 2-2.5h mellan.
Ge ditt barn liten mängd vatten
helst ljummet vatten från vattenkokaren eller från gryta (ej
Micro!) vid måltid då för mycket eller kall vätska hindrar
matsmältningen att jobba ordentligt.
Att äta inte för fort eller för
långsamt så att man antingen stressa i sig maten och inte njuter
av den eller att maten blir kall under tiden. Maten ska tuggas
noggrant så att saliven kan börja att bryta ner maten innan den
kommer ner i magen då blir maten lättare för magen att ta hand
om.
Sitt ner och ät. När man äter
stående eller reser sig flera gånger under måltid så stör det
matsmältningen och bildar gaser.
Sitt gärna i lugn och ro en stund
innan och efter måltid. 2 minuter räcker fint så matsmältningen
hinner med att börja bryta ner maten. Om barnet speciellt lider av
gasbildning, förstoppning eller svag matsmältning så är det
extra viktigt.
Undvik att äta och dricka i bilen
eller i vagnen. Då dessa rör på sig så sägs det att det är
samma sak som att du själv rör på dig vilket kan ge
matsmältningsproblem och åksjuka.
Ät så mycket ekologisk som
möjligt i alla fall i frukt och grönt då dessa besprutas så
mycket och påverkar speciellt ditt barns kropp negativt då deras
kropp är mindre och tål på så vis mindre.
Tänk även på vad maten du köper
innehåller, undvik citronsyra, färgämnen, ha kolla på E-ämnen och andra tillsatser!! Va en observant och kräsen konsument! Det du
stoppar i dig påverkar din kropp på ett eller annat sätt så ha
koll och var rädd om den kropp du har.
Ps. Var en
god förebild.
Det finns fler tips och råd att få
för att stärka upp sin matsmältning igen så man får ett starkare
immunförsvar och mår bättre i sin mage som påverkar på sitt sätt
hela kroppen.
Jag finns här om du vill ha min hjälp.
Ta hand om dig och ditt/dina barn!
Denna webbplats använder cookies. Att använda denna webbplats betyder att du är ok med detta men du kan lära dig mer om vår cookiepolicy och hur du hanterar din cookieval här