Många sjukdomar börjar med en bristande matsmältning

Enkla vanor kan ge dig och ditt/dina barn en hälsosam matsmältning.

Många sjukdomar börjar med bristande matsmältning.


Enkla vanor kan ge dig och ditt/dina barn en hälsosam matsmältning.


Kalla, tunga osmältbara matvaror så även tunga kalla desserter ger lättare upphov till bl.a. förkylningar, hosta, öroninfektioner och influensa (då det försvagar matsmältningen och på så vis immunförsvaret) och försvagar matsmältningen.

Socker försämrar immunförsvaret och försvagar matsmältningen, det tar bara upp magutrymme som behövs för hälsosam mat för ett växande barn. Inkl. det skadar ju ditt barns tänder som ska byggas upp och bli starka.

Kryddor och örter såsom gurkmeja, ingefära, fänkål, kummin, koriander, mynta och basilika stödjer matsmältningen och stimulerar kroppen.


Tips till en stark matsmältning:

1. Ät i lugn och ro och koncentrera er på maten så ingen tv, skärmtid, ingen stress och lugna samtal vid matbordet så blir det lättare att smälta maten.

Forskning har visat att barn som äter med sina föräldrar äter mindre skräpmat och mer frukt och grönt.
Barnen får då i sig mer av de näringsämnen de behöver för att utveckla sitt nervsystem och skydda sig mot cancer och hjärt-kärlsjukdomar senare i livet.

  1. Servera måltiderna vid fasta tider varje dag då matsmältningen vänjer sig vid en rutin och matsmältningssafterna kommer att öka vid dom tiderna och stärker på så vis matsmältningen.


  2. Ät huvudmålet mellan 12-13 då matsmältningen är som starkast. På kvällen bör måltiden vara lättare för matsmältningen är svagare då. Om det finns tung mat i tarmarna vid läggdags så kommer den inte att smälta så bra. Det kommer att skapa oro i magen och störd sömn. Om det går så servera maten 2 timmar innan läggdags så det hinner att smältas innan läggdags.


  3. Ät när barnet är hungrigt, tvinga inte i ditt barn mat om den är mätt. Maten från första måltiden behöver vara smält innan ni kan äta nästa måltid. Beroende på barn och ålder men ca 2-2.5h mellan.


  4. Ge ditt barn liten mängd vatten helst ljummet vatten från vattenkokaren eller från gryta (ej Micro!) vid måltid då för mycket eller kall vätska hindrar matsmältningen att jobba ordentligt.


  5. Att äta inte för fort eller för långsamt så att man antingen stressa i sig maten och inte njuter av den eller att maten blir kall under tiden. Maten ska tuggas noggrant så att saliven kan börja att bryta ner maten innan den kommer ner i magen då blir maten lättare för magen att ta hand om.


  6. Sitt ner och ät. När man äter stående eller reser sig flera gånger under måltid så stör det matsmältningen och bildar gaser.


  7. Sitt gärna i lugn och ro en stund innan och efter måltid.
    2 minuter räcker fint så matsmältningen hinner med att börja bryta ner maten. Om barnet speciellt lider av gasbildning, förstoppning eller svag matsmältning så är det extra viktigt.


  8. Undvik att äta och dricka i bilen eller i vagnen. Då dessa rör på sig så sägs det att det är samma sak som att du själv rör på dig vilket kan ge matsmältningsproblem och åksjuka.

  9. Ät så mycket ekologisk som möjligt i alla fall i frukt och grönt då dessa besprutas så mycket och påverkar speciellt ditt barns kropp negativt då deras kropp är mindre och tål på så vis mindre.


  10. Tänk även på vad maten du köper innehåller, undvik citronsyra, färgämnen, ha kolla på E-ämnen och andra tillsatser!! 
    Va en observant och kräsen konsument!
    Det du stoppar i dig påverkar din kropp på ett eller annat sätt så ha koll och var rädd om den kropp du har.

    Ps. Var en god förebild.


Det finns fler tips och råd att få för att stärka upp sin matsmältning igen så man får ett starkare immunförsvar och mår bättre i sin mage som påverkar på sitt sätt hela kroppen.

Jag finns här om du vill ha min hjälp.


Ta hand om dig och ditt/dina barn!