Att ta hand om sin hjärna är väldigt viktigt så här kommer några tips
SÖMN
Om du ej får dina 7-8 timmars sömn, går du miste om en av de bästa strategierna för hjärnans hälsa.
Under sömnen vilar bara inte din hjärna, utan städar upp, assimilerar och integrerar ny information. Ditt glymfatiska system är ansvarigt för att rensa ut det avfall som byggs upp under dagen och det blir särskilt aktivt under sömnen.
Prioterar du din sömn?
Börja med: Ett läggdags- och vakenschema
Gör sedan vad du kan för att göra ditt sovrum en "sömnfristad".
Alltså: minimera elektroniska enheter i sovrummet, hålla rummet svalare på natten, och
minskar onödigt ljus som kan störa din dygnsrytm.
Du kan pröva att ta ett varmt bad eller dusch innan sängen.
Du kan även pröva att undvika koffein på eftermiddagen (efter ~14.00).
Även om du kan somna efter den där espresson efter middagen,
så kan din sömnkvalitet bli lidande.
LÄSNING ELLER KORSORD
Att engagera din hjärna med mentalt stimulerande aktiviteter på morgonen är ett underbart sätt att kickstarta en hjärnhälsosam dag. I en studie fann forskare att individer som ägnade sig åt mer frekventa kognitiva aktiviteter hade en långsammare hastighet av kognitiv nedgång.
Att delta i aktiviteter som utmanar hjärnan att lära och anpassa sig, som utbildning, yrkesprestationer och. då även läsning och korsord!
FRUKOST.
Börja dagen med att ge din hjärna den näring den behöver för att orka med! Se dock upp, då många av de livsmedel som annonseras som "hälsosam frukost" är rika på tillsatt socker och bearbetade kolhydrater, e-ämnnen m.m. vilket gör dom höga i kalorier men låga på viktiga näringsämnen som din hjärna behöver för att må bra och orka hela dagen.
TAPPNING & ANDNING
Vi är mer stressade än någonsin. Stress (särskilt kronisk stress) spelar en självklar roll för vår livskvalitet.
Stress finns i många former och är ofta oundviklig. Men även om vi kanske aldrig kommer att kunna ta bort alla stressorer i våra liv, finns det meningsfulla saker vi kan göra för att minska deras grepp om våra kroppar och hjärnor.
Det finns många sätt att göra en morgonstressavlastande rutin.
Några tips som funkar: tappning mot stress, meditation, en djupandningsövning, lätt stretching eller annan stresshanteringsaktivitet som du väljer, i ca 10-20 minuter varje morgon.
Välj något som du ser fram emot att göra varje dag, och något du enkelt kan lägga in i din dagliga rutin.
Lättast är att göra det samma tid och plats varje dag, då upprepningar av samma sak på samma sätt, lär hjärnan nya vanor.
RÖRELSE
Vi alla vet om att rörelse är bra för kroppen, men fysisk aktivitet är faktiskt en av de mest effektfulla aktiviteterna som finns när det gäller att ta hand om våra hjärnor. Oavsett om det är att gå ut med din hund, ett träningspass, rävsa löv eller enkel jogging, är morgonen/förmiddagen en av de bästa tiderna för att få din dagliga dos av träning.
Viktigt att välja en aktivitet som du tycker om så att du håller fast vid den. Du behöver inte utföra ett maraton, det är vardagliga rörelsena som är viktiga!
SOLJUS
När du får morgonsolljus i ögonen (såklart inte titta direkt mot solen!) , stoppar det frisättningen av melatonin i din hjärna och hjälper till att reglera din dygnsrytm. Försök att komma ut (eller gå till ett fönster om du ej kan ta dig ut innan) under de första 30 minuterna efter att du vaknat.
Att få lite ljus i ögonen hjälper dig att behålla en hälsosam sömn/vaken cykel.
Hur funkar det? När solen står i en låg vinkel på morgonhimlen är kontrasten mellan gula och blå våglängder av ljus störst, vilket är det som säger till specifika neuroner i din näthinna (öga) att ställa in din biologiska klocka.
Något jag kan göra för dig så din kropp mår bättre så finns jag här med min kunskap!
Här har du en kurs som hjälper dig att ta hand om din kropp så som:
Lever
Binjurar
Hjärna
Lymfsystem
Mage & tarm